Kolik

Kolik:

Ordet kolik bruges til at beskrive en tilstand, hvor ellers sunde og raske spædbørn har voldsomme og vedvarende skrigeture tilsyneladende uden grund.


Årsager til kolik:

Det har i mange år været en udbredt forståelse, at kolikbørn græder meget, fordi de har problemer i deres tarmsystem/ondt i maven. Nyere forskning tyder imidlertid på, at gråden formentlig kan have mange forskellige årsager lige fra overfølsomhed overfor mælkeprotein, til en dysfunktionel familie, til smerter fra spædbarnets bevægeapparat altså smerter fra led og muskler.


Årsagerne til kolik kan således være mange og kolik siger således ikke i sig selv noget om, hvorfor barnet skriger.



Hvordan stilles diagnosen kolik?

Barnet er mellem 1 - 4 uger gammelt, når de første symptomer melder sig.


Anfaldene begynder typisk hen på eftermiddagen eller tidligt om aftenen. Barnet begynder at græde intenst, bliver rød i hovedet, trækker benene op under sig, krummer sig sammen og knytter hænderne eller retter sig stift bagover. Barnet lader sig kun trøste kortvarigt ved bevægelse eller tilbud om sut eller føde.


Kolik defineres som uforklarlige anfald af gråd og irritabilitet, som varer mere end tre timer om dagen i mindst tre dage om ugen - og varer ved i mere end tre uger. Kiropraktoren vil i forbindelse med at diagnosen kolik stilles udelukke at der tale om andre sygdomme.



Behandling af kolik:

Den blide behandling, udført af en kiropraktor, altså behandling af led og muskler, kan spille en betydelig rolle for at afhjælpe gråden, når barnets gråd skyldes smerter i bevægeapparatet. Derfor kan det ved koliksymptomer hos spædbørn være relevant, at barnet bliver undersøgt af en kiropraktor.



Hvad kan du selv gøre ved kolik?

Det er en ekstrem svær situation at håndtere, ikke at kunne trøste sit eget barn, aften efter aften, og man har selv brug for trøst og støtte til at være der for sin baby, derfor er det vigtigt som forælder at bruge sit netværk til støtte og hjælp.



Hvordan er fremtidsudsigterne for kolikbørn?

Man har beregnet, at næsten omkring 10 % af alle børn får kolik. Af alle børn med kolik vil ca. 40 % være symptomfri efter 3 måneder. 12 % har stadig kolik, når de er 6 måneder, og nogle er stadig meget urolige og grædende efter deres 1 års fødselsdag. Desuden viser det sig, at børn med kolik oftere end andre får adfærds- og søvnproblemer helt op i skolealderen. Derfor er der gode grunde til at undersøge, om man kan finde årsagen til barnets gråd i stedet for at vente og håbe på, at det går over af sig selv.




Hvis der, efter undersøgelsen, er mistanke om dårlig trivsel eller anden sygdom, vil kiropraktoren henvise barnet til egen læge.



Kilde: kiropraktorguide.dk